7 september 2011

barnen i aleppo

Aleppo är Syriens näst största stad och i mitten av mars 2011 var det fortfarande möjligt att turista där. Visserligen var det ganska tomt på turister och när man släntrade runt bland olivtvålsaffärer, kryddbodar, marknadsstånd med damunderkläder och fantastiska mattaffärer, var det helt klart så att folket runt omkring hade koll på oss. Bröderna (eller var de kusiner?) med den fina affären Sebastians, visste precis hur vi rörde oss runt i stadskärnan.  De dök upp i olika gathörn med erbjudanden om hjälp men var varken påträngande eller besvärande. Bara gästvänliga och intresserade.

Nära Sebastians shop ligger Citadellet och där utanför var varje dag en liten skara barn som tiggde slantar av alla som gick förbi.
Först träffade jag på storasystern som så gärna ville att jag skulle fota henne och lillebrorsan. Men hon var oroad över några andra små barn som närmade sig...



















Ja där dök en lite tuffare kille med en lillasyster i släptåg upp. Han försökte genast ta plats på mitt foto. Efter en lång palaver enades de alla om att ställa upp sig i ett ganska effektfullt arrangemang.
































Då hade ytterligare en liten kille hoppat in i gruppen, alla ville väldigt gärna bli fotograferade. Och det allra roligaste var att snabbt kunna se alla foton på sig själva i min mobil.

Hur har barnen det nu? I Syrien har al-Assad-gänget dödat fler än 2200 människor sedan i mars.  I Aleppo har det fortfarande inte varit så många demonstrationer men regimen vill statuera exempel. I maj hämtades läkaren Sakher Haliak i sitt hem. Några dagar senare var han torterad till döds. Sakher Haliak var en mycket känd person som hjälpte hundratals fattiga familjer så att de skulle ha något att leva av.

Idag har syrisk militär gått in i staden Homs och dödat flera civila. Motståndet mot  al-Assad och regimen i Syrien är starkt men regimen är skoningslös. Det kommer att ta lång tid...

Läs om Syriens moderna historia i den lysande boken Drömmen om Damaskus av Aron Lund.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar